вторник, 15 декабря 2015 г.

Skandinavisk inredning i svart och vitt – den danska gården är modernt lantlig

Skandinavisk inredning i svart och vitt – den danska gården är modernt lantlig

Svart och vit inredning löper som en tråd genom hela huset


När familjen flyttade till den avstyckade gården var korsvirkeslängorna helt förfallna. I dag är längorna renoverade.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration

Längorna intill bostadshuset är vitkalkade. Vart tredje år är det dags för omkalkning.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration

Hallen har ljusinsläpp från både dörrar och fönstren på övre plan. De gedigna träbalkarna blir en varm kontrast till den svarta och vita inredningen.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration

Huset har genomgående putsade väggar, men en vägg i vardagsrummet har fått en beige- och vitrandig tapet som bryter av och ger en ombonad känsla i rummet. Kuddar från bland annat Skjalm P.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration

När paret flyttade in var köket nyrenoverat, men luckorna bruna. Med vit färg fick köket ett helt annat uttryck.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration kök

Den nybyggda nischen påminner om gamla tiders bakugnar och det marockanska kaklet ger en doft av Orienten. Spiskåpans fläktaggregat sitter uppe i skorstenen.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration kök

Köksbordet används både till vardags och fest. Stolar från Ilva, lampa och matta, Ikea.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration

Glasverandan är ett nybygge men ser ut som den alltid funnits där. Fönster och dörrar är gamla, och har fungerat som mall för utseendet.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration

När familjen flyttade in renoverades vinden. Här en av flickornas rum med stege upp till ett extra krypin.


Dansk och skandinavisk inredning, inredningsinspiration

Gården som har anor tillbaka till 1700-talet, vilket de traditionella korsvirkeslängornas kännetecken tydligt skvallrar om, ligger strax utanför Odense på ön Fyn i Danmark.


Längorna omgärdar den kullerstenslagda gårdsplanen och skapar ett milt klimat dit vinden inte når. Man gårdsbyggnaden är kraftfull, uppförd i rödtegel, med välvda fönster och entré mitt på husets framsida. Gården var förr välbärgad med mycket mark, men är sedan många år avstyckad, och i dag omgärdas husen av en stor trädgårdstomt.


Åtta rum och kök ryms på de två våningsplanen som inretts enhetligt i en lantlig, ljus och skandinavisk stil. Allting går i vitt och svart, och gamla möbler och nya samsas i en behaglig blandning.


– Jag är hemmafru och ägnar mycket tid åt att skapa ett hemtrevligt hem, säger Lisbeth. Jag tänker i princip på inredning dygnet runt och har ständigt nya idéer som jag förverkligar här hemma eller hemma hos någon av mina väninnor som anlitar mig för inredningshjälp.


Hon köper gärna möbler på loppis och i antikbodar. Om de inte har rätt färg spelar ingen roll.


– Jag målar om möblerna så att de passar in. Tidigare var de flesta av våra möbler vita, men jag har målat om flera i svart för att skapa kontrast till den vita grunden. En vit bas ger rummen de bästa förutsättningarna och det är aldrig svårt att skapa vackra stilleben, eftersom vitt är så harmoniskt, säger Lisbeth.


Redan vid första mötet med huset fick Lisbeth en tydlig idé om hur hemmet skulle se ut. I stället för de mörka och dystra rummen skulle här bli ljust och luftigt.


Huset är i dag grundligt renoverat. Väggar och tak har klätts av in till stommen, dåliga fönster ersatts av nya i samma stil, ytterväggar har isolerats och putsats om, och elen är omdragen.


Köket däremot var nyligen renoverat, men målades om i vitt för att harmoniera med övrig inredning.


– Jag älskar den lantliga känslan med den fina murkåpan över spisen, takbjälkarna och klinkern på golvet. Det rustika lantköket passar husets stil väldigt bra.


Glasverandan ser ut som om den alltid har funnits men så är inte fallet. Den gamla revs på 90-talet men Lisbeth och Casper fick tag på fotografier och originalritningar på huset och kunde på så vis skissa fram en ny veranda, som de lät hantverkare bygga. Gamla dörrar och fönster bidrog till det gammaldags utseendet.


– Vår plan har från första stund varit att försöka restaurera huset så att det ser ut som förr, men ändå passar vårt liv. För oss har det varit en självklarhet att återställa så mycket som möjligt, säger Casper.


Publicerad i Sköna hem nr 13, 2015. Av: Anna Truelsen Foto: Jonas Lundberg


onlinekurs-homestyling-skona-hem

Gå vår nya kurs i homestyling!


Går du i säljtankar? Eller vill du bara ha lite extra fint hemma? Att styla sitt hem inför en försäljning kan öka priset med tio procent. Men professionell homestyling kan kosta 20 000 kronor, eller ännu mer. Med vår nya onlinekurs ledd av inredaren Andrea Brodin lär du dig att göra det själv!


Klicka här för att få veta mer om kursen och hur du anmäler dig!


Original article and pictures take skheassetsprod.blob.core.windows.net site

Комментариев нет:

Отправить комментарий